Servicii medicina muncii

Medicina muncii este aria medicala care se ocupa cu relatia om-munca, o arie vasta datorita diversitatii profilelor de munca si a industriilor. Astfel, presupune personal medical cu cunostinte din mai multe specializari medicale pentru a se plia pe diferitele tipuri de munca existente.

Scopul acestei specialitati medicale este de a preveni, diagnostica si manageria bolile profesionale, a accidentelor de munca si de a lua masurile medicale optime pentru maximizarea productivitatii angajatilor. In functie de riscurile specifice de la locul de munca, serviciile de medicina muncii sunt ajustate si structurate pentru a deservi nevoile fiecarei companii in parte.

Serviciul include urmatoarele:

 • Evaluarea riscurilor profesionale
 • Examinarea starii de sanatate a angajatilor conform normelor legale
 • Reabilitarea profesionala in caz de accident
 • Informarea medicului de familie al angajatului cu privire la starea de sanatate
 • Monitorizarea afectiunilor angajatilor si a evolutiei acestora
 • Evidenta certificatelor de concediu medical
 • Elaborarea fiselor medicale si a rapoartelor anuale
 • Analiza riscurilor specifice si comunicarea lor
 • Consilierea angajatului pentru o mai buna adaptare la munca
 • Consilierea angajatorului cu privire la strategia de SSM optima

Beneficiile respectarii normelor

Avantajele respectarii de catre compania dumneavoastra a prevederilor sunt multiple. Insa, inainte de toate, trebuie sa mentionam aspectele legale pe care orice companie are nevoie sa le indeplineasca, pentru a se afla in deplina legalitate. Doar in acest context o companie este reglementata sa-si desfasoare activitatea in conditii optime pentru toti cei implicati.
Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 prevede anumite norme generale de medicina muncii care trebuie aplicate. Nerespectarea acestor normative legale aduce cu ea sanctionarea persoanelor fizice si juridice.
Aceste norme legale sunt concepute pentru protectia si sanatatea celei mai valoroase resurse dintr-o companie, si anume resursa umana.
Dincolo de aspectele legale, care sunt obligatorii pentru fiecare angajat, cele mai importante avanataje economice directe ale respectarii acestor norme pentru o companie sunt:
 • reducerea absenteismului de la serviciu din motive de
 • reducerea platilor compensatorii
 • cresterea eficientei activitatii
Pe scurt, reducerea cheltuielilor si cresterea profitabilitatii companiei. Intr-un peisaj economic foarte competitiv, aceste aspecte reprezinta un real avantaj pentru orice companie care doreste sa se dezvolte. Iar o dezvoltare optima nu se face in detrimentul angajatilor, ci impreuna cu ei, asigurandu-va de starea lor de sanatate si de minimizarea riscurilor de accident sau imbolnavire de la locul de munca.

Ce aduce cu ea nerespectarea normelor

Hotararea de guvern 857/2011 mentioneaza ca fiind contraventii neasigurarea de catre angajatori a examinarilor medicale prin medicii de medicina muncii (la angajare, la reluarea muncii, la schimbarea locului de munca) dar si neasigurarea controlului medical periodic al lucratorilor. Aceste contraventii se sanctioneaza cu amenzi de la 5.000 lei si pana la 10.000 lei pentru persoanele juridice.
Daca puneti in balanta costul serviciilor cu medicina muncii si valoarea amenzilor de care sunteti pasibil prin nerespectarea normativelor legale, veti vedea ca sunteti in castig daca angajati o firma specializata in aceste servicii.
Serviciile oferite prin intermediul colaboratorilor nostrii vin in ajutorul dumneavoastra in primul rand, dar si in sprijinul angajatilor dumneavoastra, cea mai importanta resursa de care dispuneti.
Pentru mai multe detalii legate de serviciile colaboratorilor nostrii de medicina muncii, nu ezitati sa ne contactati.

Copyright © Meraki Consulting 2018. Webdesign by Softimpera.